Acrylverf aanbrengen op een palet

Er zijn verschillende soorten paletten waarop je acrylverf kunt aanbrengen. Acrylverf aanbrengen op een palet is niet zo moeilijk maar je kunt het jezelf makkelijker maken als je daarbij een bepaalde werkwijze hanteert. Een palet wordt gebruikt voor het verdunnen en mengen van verschillende kleuren verf.  Natuurlijk kun je in plaats van een palet ook gewoon een plastic wegwerp bordje gebruiken. Echter kiezen de meeste kunstenaars toch voor een palet omdat deze prettig vast te houden is in één hand tijdens het schilderen in. Je kunt dan eenvoudig kleuren mengen terwijl je bij je doek of papier staat. Er zijn verschillende palets te koop, gemaakt van verschillende materialen en in diverse groottes.

Afscheurpalets

Acrylverf aanbrengen op een palet van papier is bijvoorbeeld ook mogelijk. De zogeheten afscheurpalets of ook wel paletblok genoemd, zijn handig in gebruik. Echter dien je voor iedere dag dat je wilt schilderen met acrylverf een nieuw papieren afscheur palet te gebruiken. Dat betekend ook dat je de acrylverf opnieuw dient aan te brengen op het palet. Natuurlijk scheelt het daarnaast wel een heleboel schoonmaakwerk. Afscheurpalets zijn verkrijgbaar in verschillende maten.

Houten palet of transparant palet

Het meest bekende en ook gebruikte palet bij het schilderen met acrylverf is toch wel het houten palet. Deze is verkrijgbaar in licht en donker hout. De acrylverf op een donker palet lijkt lichter waardoor je vaak donkerder gaat verven. De kleuren op een licht palet lijken in tegenstelling juist donkerder, waardoor je lichter gaat schilderen. De keus voor een licht of donker palet is om deze redenen afhankelijk van je eigen smaak. Dan heb je naast het houten palet ook nog het transparant palet, gemaakt van kunststof. Wanneer acrylverf opdroogt op een transparant palet kun je dit eenvoudig eraf pellen. Bij een houten palet gebruik je een paletmes om de overtollige acrylverf te verwijderen waarna je het verder schoon maakt met water en zeep.

Stay Wet palet voor acrylverf

Er bestaan tegenwoordig ook handige palets waarop je verf nat blijft als je het afdekt, zoals het zogenaamde Rowney stay-wet palet waarop je verf vochtig bruikbaar blijft. Als je af en toe wat water toevoegt blijft de acrylverf zelfs wekenlang goed, zeker als je de verf in de koelkast bewaart.

Acrylverf Paletbox

De acrylverf paletbox wint de laatste jaren ook steeds meer populairiteit. Deze palet is luchtdicht afsluitbaar, waardoor de verf tot 8 dagen bruikbaar blijft.  De resterende verf kan na het schilderen dus eenvoudig bewaard worden en kun je deze gewoon weer gebruiken voor de volgende keer dat je gaat schilderen.

Video instructie Acrylverf aanbrengen op een palet

In onderstaande video die gaat over Acrylverf aanbrengen op een palet, leer je niet alleen hoe je de verf aan moet brengen maar ook hoe je de verf het beste kunt verdelen. Daarnaast wordt er ook verteld over het mengen van kleuren op je palet.
Acrylverven, Acrylverf aanbrengen