Landschap schilderen

Het schilderen van een landschap kan je natuurlijk het beste buiten doen. Daar kan je alles op je laten inwerken en heb je direct contact met het landschap zelf. Je kunt het ruiken, zien, voelen en ervaren. Het is wel noodzakelijk dat je het schilderen vrij snel doet omdat je maar een paar uur de tijd hebt. Een paar uur omdat het licht natuurlijk snel veranderd en hierdoor ook het landschap een andere uitstraling krijg. Het kan helpen om een paar foto’s te maken, zodat je thuis verder kunt gaan met het schilderen van het landschap en het verder uitwerken van het schilderij.

Hoe je te werk gaat bij het schilderen van een landschap

Zorg dat je goed voorbereid bent als je op pad gaat voor het schilderen van een landschap. Neem eventueel ook wat te eten en te drinken mee. Zorg dat je gekleed bent op de weersomstandigheden en neem een lekker zittend stoeltje mee. Kijk eerst rustig rond en kies een goede plek om daarna het landschap te gaan schilderen. Bekijk het landschap uit verschillende hoeken voordat je een beslissing neemt wat je precies wilt gaan schilderen. Leg jezelf, vooral als je beginner bent, geen druk op, met een ontspannen houding schilder je nou eenmaal het beste.

Tips en trucs

  • Voordat je begint, laat je het landschap rustig op je inwerken, heb geen haast om te beginnen.
  • Bedenk wat je wilt gaan schilderen en maak een keuze. Is er iets wat je aandacht trekt, een bijzondere boom of berg?
  • Werk vooraan op je schilderij details uit, maar achteraan juist niet. Richt je dus op de voorgrond.
  • Probeer het gevoel over te brengen wat een landschap je geeft, breng de emotie over op het doek.
  • Voorkom te grote vlakken van hetzelfde en breng er variatie in aan, bijvoorbeeld door op een grasvlakte veel verschillende kleuren groen te gebruiken, dat maakt het spannend.
  • Maak eventueel foto’s zodat je thuis details verder kunt uitwerken.

Video

In de volgende video uitleg is te zien hoe Tiest Simons een landschap schildert met acrylverf aan de hand van een foto.
landschap schilderen