Schildertechnieken acrylverf

Acrylverf in vergelijking met andere schildertechnieken

Wie gaat schilderen met acrylverf, zal tot de ontdekking komen dat er met deze verfsoort tal van verschillende schildertechnieken zijn na te bootsen. Acrylverf dankt zijn populariteit mede aan de gevarieerde schildermethodes die je toe kunt passen op doek, papier, hardboard, linnen of karton. Het is de ideale verf waar je eindeloos veel mee kunt doen, zowel voor beginners als voor de echte Picasso’s onder ons.

Verftechniek mogelijkheden

Om je een idee te geven wat je allemaal met acrylverf in vergelijking met andere technieken kunt doen, zetten we enkele methodes voor je op rij. Probeer maar eens uit wat je allemaal teweeg kunt brengen met acrylverf. Er zijn ook verschillende media te koop voor extra textuur. Het resultaat zal verrassend zijn. Zo biedt acrylverf, in vergelijking met andere technieken, eindeloos veel variaties en effecten:

  • Aquarel effect. Door je acrylverf sterk verdund met water op te brengen, ontstaat het effect van een echte aquarel. Door de pigmentkorrels heen, blijft het papier dan zichtbaar. Wanneer de verf is opgedroogd, is echter de verf niet meer verwasbaar.
  • Olieverf schilderij. Je kunt acrylverf ook juist erg dik aanbrengen op je doek of hardboard. Dit heeft tot gevolg dat het resultaat van je kunstwerk oogt alsof je hebt geschilderd met olieverf. Omdat de natuurlijke hoogglans van olieverf hier echter ontbreekt, wordt er vaak als de acrylverf droog is, gebruik gemaakt van een glanzende vernislak of van een apart glansmedium. Het verschil met olieverf is dat acrylverf een kortere drogingstijd kent, zodat je sneller lagen over elkaar aan kunt brengen. Daarnaast worden ongezonde oplosmiddelen in olieverf vermeden.
  • Pastel effect. Een derde manier van schilderen met acrylverf in vergelijking met andere technieken is het pastel effect. Het krijtachtige beeld wordt verkregen door de droge penseeltechniek. Je schildert met een penseel, voorzien van harde, korte, stugge varkensharen. Duwt en schraapt de acrylverf op het doek, nadat je je penseel lichtjes in de verf hebt gedoopt en vervolgens aan een doek hebt afgedept. Ook kan je ook wat verf aanbrengen met een penseel en daaropvolgend de verf met je vingers in model strijken. Er ontstaat een soort van sluier van kleur over je schilderij. Het eindresultaat is bijna niet te onderscheiden van een pastel tekening.
Schildertechnieken