Kleurgebruik

In het donker of schemerdonker, is kleur niet of nauwelijks te onderscheiden. In het licht kan het fel zijn. Kleur is heel speciaal. Met kleur kun je gevoelens uiten of de sfeer bepalen. Je kunt voorwerpen benadrukken of juist verbergen. Kunstenaars zijn meester van de kleur, zij kunnen het kleurgebruik perfect toepassen om een adembenemend oogverblind resultaat te creëren.

Kies voor kleurgebruik en accentueer!

Als je met acrylverf werkt werk je ook met kleur. Gebruik de kleur van de verf om je gedachten en gevoelens over te brengen in je schilderij. Je kunt iets realistisch schilderen door het in de ‘juiste kleur’ te schilderen, bijvoorbeeld een boomstam in bruintinten, of juist niet door het een totaal andere kleur te geven. Op het schilderdoek is alles mogelijk dus leef je uit met kleur en maak het kleurgebruik eigen.

Kortom, kleuren zijn een zeer belangrijk aspect die het verschil kunnen maken en een sfeer kunnen aangeven. Zachte pasteltinten geven een ander effect dan krachtig rood en oranje. Een schilderij kan waar het ook hangt, een ruimte een totaal andere sfeer geven. Niet alleen door het onderwerp maar ook door het juist gebruik van kleuren. Kies dus zorgvuldig de kleuren uit waarmee je werkt en probeer veel uit. Bewaar restjes verf om hiermee later te kunnen experimenteren. Weet je van te voren al waar je bepaald kunstwerk wilt ophangen, houd dan rekening met de reeds aanwezige kleuren in deze ruimte.

Kleuren zelf mengen

Primaire kleuren zijn de basiskleuren waar je in theorie alle ander kleuren kunt mengen. De secundaire kleuren meng je van twee van de 3 primaire kleuren. De tertiaire kleuren met je met alle 3 de primaire kleuren.

ROOD (primaire kleur)

GEEL (primaire kleur)

BLAUW (primaire kleur)

ORANJE = rood en geel (secundaire kleur)

GROEN = blauw en geel (secundaire kleur)

PAARS = blauw en rood (secundaire kleur)

Als je de hierboven genoemde kleuren weer onderling mengt, krijg je de tertiaire kleuren. Bijvoorbeeld geel met oranje wordt lichtoranje. Groen met blauw wordt blauwgroen, geel met groen wordt lichtgroen enz. Experimenteer en ontdek, breng aan en creëer!kleurgebruik, Primaire kleuren