Secundaire kleuren

De secundaire kleuren ofwel de tweede kleuren zijn oranje, groen en paars. Deze kunnen gemaakt worden door de 3 primaire kleuren, rood, geel en blauw te mengen. Door het mengen van primaire kleuren ontstaat dus een nieuwe groep kleuren.

  • Rood en geel vermengt krijg je de kleur oranje
  • Geel en blauw vermengt krijg je de kleur groen
  • Blauw en rood mengt krijg je de kleur paars

Hoewel hier 3 secundaire hoofdkleuren worden genoemd, zijn er veel meer kleuren.  Oranje, groen en paars kunnen namelijk in oneindig veel tinten gemengd worden. Dit doe je door een aanpassing aan te brengen in de verhouding van de 2 hoofdkleuren die je mengt. Je kunt bijvoorbeeld veel rood toevoegen en maar een klein beetje geel, dan krijg je een heel donker roodachtig oranje.

De kleuren van kunstschilders en printers verschillen!

De hierboven genoemde kleuren oranje, groen en paars zijn de secundaire kleuren van bijvoorbeeld kunstschilders. Maar wist je dat een printer andere primaire kleuren gebruikt waardoor ook de andere kleuren verschillen? Een printer gebruikt cyaan, magenta en geel als primaire kleuren. De visuele waarneming van kleuren ontstaat simpel gezegd door een lichtbron. De lichtbron op het doek is anders dan die van de printer. Zonlicht bevat bijvoorbeeld rood, oranje, geel, groen, blauw en violet.

Hoeveel kleur kan een mens waarnemen?

Wist je dat mensen ongeveer tien miljoen kleurnuances kunnen waarnemen?! Kleur wordt bij de mensen en ook bij een aantal dieren gevormd door de eigenschappen van het licht en van ons oog. Ons oog bevat drie verschillende kleurreceptoren namelijk rood, groen en blauw, waarmee we door het licht de andere kleuren kunnen vormen. Onze ogen mengen dus als het ware ook secundaire kleuren!

Variaties gemaakt met secundaire kleuren

Variaties die we maken door secundaire kleuren met elkaar te mengen noemen we tertiaire kleuren. Dus alle overige kleuren vallen onder de groep tertiaire kleuren. Naast kleur heb je natuurlijk ook zwart en wit nodig voor het schilderen, hiermee kun je de kleuren ook donkerder en lichter maken.Secundaire kleuren