Kleuren temperen/dempen

Met kleuren temperen, ook wel dempen genoemd, wordt bedoeld de kleurtonen verzachten, matigen, afzwakken ofwel minder helder maken. Door kleuren te temperen of kleuren te dempen ontstaat het juiste kleurencontrast. Je geeft de kleuren als het ware de juiste verhoudingen door ze te mengen, verzwakken of te minderen.

Wanneer gebruik ik deze techniek?

Wie gaat schilderen met acrylverf, zal op den duur merken dat je hiermee je ware gevoelens kunt uitdrukken. Je kunt namelijk al beginnen met schilderen terwijl je nog weinig inspiratie hebt. De droogtijd van de lagen is zo kort, dat je al snel weer een volgende laag aan kunt brengen, zo ook de laatste details om bijvoorbeeld kleuren te temperen. Vooral op het gedeelte waar het focuspunt van het schilderij ligt, wordt gebruik gemaakt van meer kleurcontrast. Met andere woorden, heldere kleuren voor meer detaillering. Voor de achtergrond en voor schaduwdelen kun je dan getemperde kleuren gebruiken.

Hoe kan ik kleuren temperen?

Er zijn een aantal manieren waarmee je kleuren kunt temperen of dempen:

  • Je kunt de kleur dempen door toevoeging van een tipje complementaire kleur. Complementaire kleuren zijn de kleuren die in de kleurencirkel recht tegenover elkaar liggen, dus rood - groen, oranje - blauw en geel - paars. Heb je een stukje rood geschilderd en vind je de kleur te helder? Meng er dan een tipje groen doorheen en de kleur tempert zienderogen.
  • Je kunt kleuren eveneens temperen met een tipje zwart.
  • Je kunt de kleur dempen door deze te mengen met de achtergrondkleur. Heb je bijvoorbeeld een bruinige achtergrond waarin zich een rood detail bevindt, dan kun je een beetje bruine verf door het rood heen mengen. Zo wordt je voorwerp mooi opgenomen in de achtergrond en is het niet nadrukkelijk op de voorgrond aanwezig. Dit kun je uiteraard ook met andere kleuren doen. De tip is vooral; speel met kleur. Kleuren temperen hoort daar tevens bij!
Acrylverf kopen, Kleuren temperen of dempen, Schilderen met acrylverf