Acrylverf gebruiken

De kunst van schilderen met acrylverf zit hem in de manier waarop je de verf gebruikt. Acrylverf gebruiken kan namelijk onverdund. Dit betekent dat je schildert met de verf direct uit de tube. Acrylverf kan daarnaast ook verdund tot zeer verdund worden gebruikt. De verf wordt dan gemengd met water of een speciale verdunner.

Verschillende manieren

Zoals gezegd, kun je met acrylverf op verschillende manieren schilderen. Het is altijd wel het beste om acrylverf te gebruiken van één en dezelfde basis en het liefst ook van hetzelfde merk. Wil je toch diverse soorten acrylverf gebruiken, dan is het verstandig om van te voren eerst uit te proberen of de combinatie geen problemen oplevert tijdens het schilderen. Het zou toch zonde zijn wanneer er op je eigenlijke werk storende verschijnselen ontstaan. Ontdek welke methode of techniek van schilderen met acrylverf het beste bij jou past. We zetten een aantal manieren om te schilderen met acrylverf voor je op rij. Probeer de verschillende manieren hieronder zelf eens uit en ontdek de kunst van schilderen met acrylverf:

Schilderen met retarder

Acrylverf is snel droog. Voor sommige schilders is dit een nadeel, omdat je er niet echt lekker mee smeren kunt. Om het droogproces te vertragen, kun je gebruik maken van het middel retarder. Ook kun je er eventueel voor kiezen om de verfvlakken met een plantenspuit weer wat nat te spuiten.

Verdunde acrylverf gebruiken

Je kunt de verf verdunnen met water of met een speciale verdunner. Dit is de meest voorkomende vorm van kwasten. De kleuren blijven zuiver en verliezen weinig tot geen kleurkracht bij deze manier van schilderen.

Schilderen à la aquarel

Met sterk verdunde verf schilder je een laagje dat zeer doorzichtig opdroogt. We noemen dit glaceren. Je kunt daarna alleen correcties aanbrengen door een laag over de oude laag heen te schilderen.

Schilderen met weinig of onverdunde verf

Het resultaat geeft mooie vlakke kleuren, echter wel met wat scherpe randen. Na droging kun je ook gemakkelijk een lichte verfkleur over de donkere verf heen schilderen, veelal wel in twee lagen.

Schilderen met weinig verf en een droge penseel

Door toepassing van deze manier van schilderen met acrylverf kun je vage overgangen maken tussen kleurvlakken. Het resultaat lijkt dan verbluffend veel op een pastelkrijt tekening.
Benodigde Materialen Acrylverven, Schilderen voor beginners