Acrylverf kwasten schoonmaken

Acrylverf kwasten schoonmaken is noodzakelijk voor de bruikbaarheid van het materiaal. Elke kunstenaar of hobbyist heeft belang bij een goede verzorging van zijn kwasten. Vooral acrylverf kwasten gaan een leven lang mee, mits ze op de juiste wijze onderhouden worden en van voldoende kwaliteit zijn. Bij slecht onderhouden kwasten kunnen de haren al snel bij de bus afbreken of wijduit gaan staan.

Acrylverf kwasten schoonmaken

Voor een langere levensduur kun je de volgende ‘acrylverf kwasten schoonmaken’ schoonmaaktips gebruiken:

  • Spoel je kwasten altijd direct na gebruik onder stromend water uit.
  • Reinig de kwasten met koud water en met wat milde zeep. Ga hierbij voorzichtig te werk, zeker bij dunne penselen. Je kunt zachtjes met het ingezeepte penseel in je handpalm draaibewegingen maken.
  • Herhaal het spoelen en wassen net zolang totdat er geen spoortje kleur meer in het water zit. Let ook vooral op tijdens het acrylverf kwasten schoonmaken, dat het haar bij de rand van de bus eveneens goed gereinigd wordt. Hier wil nog weleens een laagje (niet goed zichtbare verf) in achterblijven.
  • Is alle kleur verdwenen uit de kwast? Breng het haar dan weer voorzichtig in model en verwijder hierbij uit het penseelhaar het overtollige water.
  • Droog de steel en bus goed af en zet de kwast met het haar naar boven om te drogen, bijvoorbeeld in een vaas of pot. Nooit de kwast op het haar laten rusten of drogen op de verwarming. Dit laatste zorgt namelijk voor een te snelle droging en een krimp van de houten steel.

Bevorderen levensduur acrylverf kwasten

De acrylverf kwasten schoonmaken is niet het enige waar je aandacht aan moet besteden voor een langere levensduur. Er zijn nog een aantal verschillende dingen die je kunt doen ter bevordering, te weten:

  • Eventueel toch opgedroogde verf verwijderen met een speciale kwastenreiniger.
  • Ben je van plan langere tijd niet te gaan schilderen? Zorg dan dat je kwasten schoon en door en door droog zijn, voordat je deze opbergt. Bewaar ze bij voorkeur in een doos die je luchtdicht kunt afsluiten.
  • Zet je kwasten nooit met het haar naar beneden weg, ook niet na het acrylverf kwasten schoonmaken.

Je penselen verdienen dus continu de beste zorg. Neem daarom bovenstaande tips over acrylverf kwasten schoonmaken goed in acht. Op die manier kun je jarenlang schilderplezier beleven met dezelfde kwasten.Acrylverf kwasten schoonmaken