Primaire kleuren

Er zijn drie primaire kleuren van belang bij het acrylverf schilderen. Deze 3 kleuren zijn de basis voor alle andere kleuren. Wist jij dat alle acrylverfkleuren gemengd/gemaakt kunnen worden van deze 3 basiskleuren? Dat als je maar 3 tubes verf hebt in de juiste kleuren, je toch een prachtig schilderij kunt maken?

De basis voor alle kleuren

Deze drie belangrijkste kleuren zijn de kleuren ROOD, GEEL en BLAUW. Deze kleuren kunnen namelijk niet worden gemaakt door andere kleuren te mengen. Daarom worden ze wel de PRIMAIRE (eerste) kleuren genoemd en zijn ze heel belangrijk.De primaire kleuren rood, geel en blauw vormen dus de basis voor alle mogelijke kleuren. Met behulp van deze drie kleuren, in combinatie met wit en zwart, zijn praktisch alle denkbare kleuren te maken. Het enige wat je moet doen, is mengen. Met de drie basiskleuren kan je oranje, groen en paars maken en deze kleuren worden ook wel de SECUNDAIRE (tweede) kleuren genoemd.

ORANJE = rood en geel

GROEN = blauw en geel

PAARS = blauw en rood

Wat is kleur?

Kleur is ongrijpbaar, heeft iets magisch en is er alleen als er licht is. Bij totale duisternis is er geen kleur te onderscheiden. Kleur is in feite zeer machtig, want ze kan praten, onthullen, vloeken, bedriegen en daarnaast tevens sfeer creëren. Dit geldt feitelijk voor alles, ook wanneer je aan de slag gaat met acrylverf. Je kunt met kleur iets benadrukken in je schilderij of juist iets laten vervagen en je kunt een bepaald voorwerp groter of juist kleiner laten lijken. Kortom, kleuren zijn een zeer belangrijk aspect die het verschil kunnen maken of een sfeer kunnen aangeven. Zachte pasteltinten geven een ander effect dan krachtig rood en oranje. Kies dus zorgvuldig de kleuren uit waarmee je werkt.

Secundaire & tertiaire kleuren

Behalve de 3 basis kleuren zijn er eveneens secundaire en tertiaire kleuren. Secundaire kleuren ontstaan wanneer er twee primaire kleuren worden gemengd. Door bijvoorbeeld rood en geel te mengen, ontstaat oranje, een secundaire kleur. Tertiaire kleuren kunnen op diverse manieren ontstaan. Zowel door menging van een primaire kleur met een secundaire kleur en uit menging van twee secundaire kleuren, als door menging van de drie primaire kleuren. Bruin bijvoorbeeld, kun je tevoorschijn toveren door rood (primair) met groen (secundair) te mengen of door oranje en violet (allebei secundair) te mixen, maar ook door geel, rood en blauw (de primaire kleuren) met elkaar samen te voegen. Mogelijkheden alom!
kleurgebruik, Primaire kleuren